Color fruits, berries and vegetables

Pomysł utworzenia jednej inspekcji ds. żywności pojawił się nie po raz pierwszy na przestrzeni ostatnich lat. Na początku roku minister rolnictwa zapowiedział powołanie Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności. Projekt ustawy trafił wczoraj do konsultacji publicznych.

O tym, że w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi planowane są prace związane z powołaniem nowej inspekcji odpowiedzialnej za żywność, informowaliśmy już w lutym. Wtedy jednak nie było bliżej wiadomo, jakie uprawnienia będzie mieć przyszła instytucja. Opublikowany wczoraj projekt ustawy pozwala prześledzić jej zakładany kształt.

Do zadań nowej inspekcji należeć będą sprawy dotyczące m.in. bezpieczeństwa żywności, nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, ochrony zwierząt i ich zdrowia oraz nadzoru nad rynkiem roślin. Jest to bardzo szeroki zakres, obejmuje całościowo proces uprawy i hodowli oraz wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności zastąpić ma obecnie funkcjonujące inspekcje weterynarii, ochrony roślin i nasiennictwa oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. W pewnym zakresie przejmie też zadania, za które odpowiadają sanepid, Inspekcji Handlowa oraz Inspekcja Ochrony Środowiska.

Zgodnie z projektem przepisów wprowadzających ustawę o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, nowa instytucja ma zacząć pracę od 1 stycznia 2018 r.

Projekt ustawy oraz planowane przepisy wprowadzające opublikowane został na stronach Rządowego Centrum Legislacji. Konsultacje projektu trwają.

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *